Karulaugu pesemine

Koduaias kasvava karulaugu pesemine terrassil. Karulaugu tõi kunagi aeda vanaema turult saadud ühest taimest. Praegu on see igal pool ja taimi on meilt saanud pool Viljandi linna Uueveski linnajagu. Karulauku kasutame pestos, salatis, pirukates, omletis, supis, maitsesegudes, kevadrullides riisipaberi asemel, suupistetes, maitsevõis ja leivamääretes. Pestoga teeme omakorda pastat, kimbapi (korea päritolu suupiste Eesti võtmes), määrime näkileivale või hapusaiale. Karulauk on meil aias kasvanud palju enne seda, kui tõeline karulauguhullus lahti läks, u 1997. aastast. Vanaema Valvel oli peenramaa ka Uueveski oru nõlval, kust nüüd viljandlased “täiesti looduslikult kasvavat karulauku” korjamas käivad, kuna meie seda peenramaad enam ei kasuta ja seal kasvab ainult karulauk. Keegi ei teagi, et see pole sinna iseenesest levinud, vaid algselt istutatud meie küüliku Kuku hauale.

Tuuli, 2021